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Residential Water Submetering in Long Beach 
Frequently Asked Questions 
Last modified December 2017 

GENERAL QUESTIONS 

1. What is residential water submetering and why is it required? 

More than half of residential water use in Long Beach is used in multi-family residential 

buildings, such as apartments and condominiums. Most of these multi-family residential 

buildings only have one meter that measures the total building water use and do not 

measure how much water is used by each individual dwelling unit. Individual tenants and 

condominium owners may not be aware of how much water they are using and may be less 

inclined to conserve water because they pay the same regardless of how much water they 

actually use.   

 

Residential water submetering makes use of individual water submeters for each dwelling 

unit. Submetering allows a condominium association, homeowners association, landlord, 

property management firm, or other multi-tenant property to measure how much water each 

dwelling unit uses and to bill accordingly. 

 

In September 2016, Governor Jerry Brown signed into law Senate Bill 7 (SB 7), which 

requires new multi-family residential buildings in California constructed after January 1, 2018 

to include a submeter for each dwelling unit and to bill tenants in apartment buildings 

accordingly for their water use.  

 

To implement this law in Long Beach, the Long Beach Water Department (LBWD), in 

coordination with Long Beach Development Services (LBDS) and the Los Angeles County 

Agricultural Commissioner/Weights & Measures (LACACWM), is required to ensure that 

new multi-family residential buildings are submetered before a water service connection is 

provided. 

 

2. When does the requirement take effect? 

The submetering requirement takes effect on January 1, 2018. The requirement will be 

implemented in two phases: 

 

1) an interim phase under the Water Code as amended by SB 7 (Water Code, Division 

1, Chapter 8, Article 5, Section 537-537.5) effective January 1, 2018 until new 

building standards are established, and 

 

2) permanently under the Health and Safety Code as amended by SB 7 (Health and 

Safety Code, Division 13, Part 1.5, Chapter 2, Section 17922.14), which would add 

new building standards requiring the installation of submeters in multi-family 

residential buildings to a future update of California Building Standards Code. 
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SB 7 directs the Department of Housing and Community Development to develop the new 

building standards for submetering. The new standards will be included in the next triennial 

code cycle, i.e., the 2019 California Building Standards Code, which would take effect on 

January 1, 2020, or a subsequent code cycle. In Long Beach, LBDS enforces the California 

Building Standards Code. Until then, the requirement will be enforced in Long Beach by 

LBWD under the interim Water Code. 

 

3. How will the requirement be enforced? 

As stated above, until the new requirement is permanently established in the California 

Building Standards Code, the requirement will be enforced in Long Beach by LBWD under 

the interim Water Code. As a condition of the construction permit and water service for the 

construction of a new multi-family residential building or mixed-use residential and 

commercial building, construction documents must indicate that each dwelling unit will be 

submetered.  

 

LBWD will review the construction documents (plan check) for compliance only for projects 

that apply for a construction permit from LBDS and for new water service from LBWD, both 

on or after January 1, 2018. If sufficient submetering is included, LBWD will approve the 

project for the construction permit and water service. Otherwise, LBWD will contact the 

applicant to revise and resubmit the construction documents. For more information about 

how to comply, see the “Compliance and Technical Guidance” section below. 

 

All submeters must be type approved and prior to installation, submitted to the Los Angeles 

County Agricultural Commissioner/Weights & Measures (LACACWM) to be inspected and 

tested.  For more information please contact LACACWM at (562) 622-0412. 

 

During the construction phase and prior to issuance of a Building Final or Certificate of 

Occupancy, LBDS Plumbing Inspection will enforce the installation of submeters in 

compliance with applicable codes and standards.  

 

4. I have a question about the residential water submetering requirement that is not 

addressed by these FAQs. Who can I contact for help? 

Please contact LBWD Engineering Development Services Division at (562) 570-2419.  

APPLICABILITY 

5. Who needs to comply? What triggers the requirement? 

The residential water submetering requirement applies to any project in Long Beach that 

includes new construction of a multi-family residential building or mixed-use residential and 

commercial building, and: 

 

(1) applies for a construction permit from LBDS on or after January 1, 2018 (the 

construction documents submittal date), and 
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(2) applies for new water service from LBWD on or after January 1, 2018. 

 

6. Do the commercial units in mixed-use residential and commercial buildings, also 

need to be submetered? 

The commercial units are required to have a separate master meter (LBWD meter) from the 

master meter that serves the residential units, but submeters are not required for each 

individual commercial unit. Only the residential dwelling units need to be individually 

submetered.  

 

7. Does the requirement also apply to condominiums (i.e., buildings in which dwelling 

units are individually owned, not rented)? 

Yes. In Long Beach, submeters will be required in all new multi-family residential buildings, 

regardless of whether the individual dwelling units will be rented or owned. However, only 

apartment buildings will be required to bill tenants based on an individual unit’s measured 

use. Should a condominium be converted into a rental apartment building in the future, the 

appropriate meters will already be in place to enable billing based on measured use. 

 

8. What types of multi-family residential buildings are exempt? 

Per the interim Water Code (Section 537, Paragraph a), the following buildings are exempt: 

 

(1) Low-income housing. For purposes of this paragraph, “low-income housing” means a 

residential building financed with low-income housing tax credits, tax-exempt mortgage 

revenue bonds, general obligation bonds, or local, state, or federal loans or grants, for 

which the rents of the occupants in lower income households, as defined in Section 

50079.5 of the Health and Safety Code, do not exceed rents prescribed by deed 

restrictions or regulatory agreements pursuant to the terms of the financing or financial 

assistance, and for which not less than 90 percent of the dwelling units within the 

building are designated for occupancy by lower income households, as defined in 

Section 50079.5 of the Health and Safety Code. 

 

(2) Housing at a place of education, as defined in Section 202 of the California Building 

Standards Code (Title 24 of the California Code of Regulations). 

 

(3)  Long-term health care facilities, as defined in Section 1418 of the Health and Safety 

Code. 

 

(4)  Time-share property, as defined in subdivision (aa) of Section 11212 of the Business 

and Professions Code. 

 

(5)  Residential care facilities for the elderly, as defined in Section 1569.2 of the Health and 

Safety Code 

 

9. Are high-rises exempt? 
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No. SB 7 states that the Department of Housing and Community Development shall 

determine additional exemptions, such as high-rise structures, to be included in the new 

building standards. The interim Water Code is silent on exemptions for high-rise structures, 

and no guidance regarding high rises has been provided from the State to local water 

purveyors. Therefore, while the interim Water Code is in effect, or unless otherwise directed 

by the State, the LBWD will adhere to the list of exemptions listed in Water Code Section 

537 (see the previous question). 

 

10. Are duplexes, triplexes, or townhomes exempt? 

No. Any structure with two or more dwelling units connected to the master water meter (i.e., 

the LBWD meter) must comply unless it meets the exemption criteria set forth in the interim 

Water Code. 

COMPLIANCE AND TECHNICAL GUIDANCE 

11. How do I comply? 

While the interim Water Code is in effect, all projects in Long Beach for the construction of a 

new multi-family residential building or mixed-use residential and commercial building must 

show in their construction documents submitted to LBDS that submeters will be installed.  

 

LBWD will review the construction documents (plan check) to verify inclusion of sufficient 

metering and will route the project application forward for approval of both the construction 

permit and new water service connection. If the construction documents do not include 

sufficient metering, LBWD will contact the applicant to revise and resubmit its construction 

documents.  

 

Before water service begins and prior to issuance of a Building Final or Certificate of 

Occupancy from LBDS, the installed submeters shall be inspected by LBDS.  

 

12. Who installs the submeter? 

The property owner is responsible for the submeter serving each individual dwelling unit. 

Please contact LACACWM at (626) 562-0412 for installation requirements, submeter billing 

requirements, and frequency of inspection.  

 

LBWD will continue to be responsible for providing, maintaining, and measuring water use at 

the master meter (i.e., LBWD meter) that serves the building.   

 

13. What type of submeter can be installed? 

The submeter must be approved by the California Department of Food and Agriculture 

Division of Measurement Standards (pursuant to Section 12500.5 of the Business and 

Professions Code) and be a legal-for-trade device as it would enable tenants to be billed 

based on metered water use. For a current list of approved submeters, search the California 

Type Evaluation Program (CTEP) Certificates of Approval Database (under the Device Type 

drop-down menu, select “Water Meter”): http://www.cdfa.ca.gov/dms/ctep.html 

http://www.cdfa.ca.gov/dms/ctep.html
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14. How do submeters get approved for installation? 

All submeters must be type approved and prior to installation, submitted to LACACWM to be 

inspected and tested.  For more information please contact LACACWM at (562) 622-0412.  

In addition, please contact LACACWM for applicable device registration fees. 

 

15. For buildings with a central water heating system, will only domestic cold water need 

to be metered, or will a secondary meter need to be installed on the hot water return 

line? 

The interim Water Code does not address hot water return lines. However, we recognize 

that in places like Long Beach where space is limited, it would be difficult to install multiple 

meters for each dwelling unit. The LBWD will update this FAQ if guidance is provided by the 

State and/or as we gather information from other municipalities that already require 

submetering. 

 

16. Does the submeter need to be installed in-unit, or can it be installed in a common 

area? 

The primary indicating element of water submeters must be accessible for inspection by 

LBDS. Either the primary (or secondary) indicating elements must be accessible by the 

tenant of the dwelling unit to which the meter pertains and by the landlord without entering 

the dwelling unit. Typically, these submeters are installed in a common area. 

 

17. Can an individual meter be installed per dwelling unit instead of a submeter? 

Yes, SB 7 allows for dwelling units to be either individually metered or submetered. 

LANDLORD RESPONSIBILITIES AND BILLING 

18. As a property owner, what am I supposed to do with the submeters? 

LBWD does not provide oversight on SB 7 requirements that are imposed onto property 

owners, landlords, or authorized representatives (i.e., those established under the Civil 

Code). However, all submeters shall comply with all laws and regulations governing their 

installation, maintenance, reading, billing, and testing (including, but not limited to, the 

California Plumbing Code, and Business and Professions Code Section). 

 

Submeters used to bill tenants for water usage are considered to be commercial measuring 

devices, and therefore must meet specific requirements (e.g. type approval).  Before these 

devices can be installed, they must be inspected, tested, sealed, and registered with the 

LACACWM.  Please contact the LACACWM for inspection frequency requirements of 

submeters. 
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19. Where can I find more information about billing tenants based on their metered water 

use? 

A summary of the SB 7 requirements pertaining to submeter installation, reading, disclosure, 

and billing is available from the California Apartment Association at: 

https://caanet.org/kb/water-submeters-rental-property/. 

 

LBWD does not provide oversight of SB 7 requirements that are imposed onto landlords 

(i.e., those established under the Civil Code).  

https://caanet.org/kb/water-submeters-rental-property/

